Ziemniaki zapiekane z serem
Ziemniaki zapiekane z serem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy, przenosimy do naczynia z ziemniakami i mieszamy
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy śmietanę wraz z przyprawami, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i podgrzewamy prawie do zagotowania (na średnim ogniu)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Powstały sos przelewamy równomiernie przez sito na ziemniaki
- Następnie posypujemy ziemniaki serem
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
- Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (900 g)
- Mleko kokosowe (180 ml)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (160 g)
- Śmietana 18% (125 g)
- Ser żółty (100 g)
- Czosnek (5 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.