Ziemniaki zapiekane w śmietanie
Ziemniaki zapiekane w śmietanie
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (max. 0,5 cm)
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym, posypując każdą warstwę przyprawami (solą i pieprzem) i czosnkiem
- Ziemniaki polewamy śmietanką wymieszaną z mlekiem – płyn powinien ziemniaki zakrywać
- Następnie wkładamy ziemniaki do ziemnego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut od momentu osiągnięcia temp. 200 st. C
- Zapiekanka jest gotowa kiedy ziemniaki wchłoną cały płyn i się zarumienią (w razie potrzeby dolewamy więcej mleka lub śmietanki)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ziemniakami.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Mleko krowie (250 g)
- Śmietanka kremówka 30% (200 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.