Ziemniaki w sosie tatarskim
Ziemniaki w sosie tatarskim
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ogórka kroimy w drobną kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski z cebulą wlewamy mleko i sok z cytryny, dodajemy majonez, musztardę, ogórka oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Następnie na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, polewamy sosem i układamy następną warstwę ziemniaków (w ten sposób układamy 3 warstwy ziemniaków z sosem)
- Wierzch zapiekanki posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (450 g)
- Ser żółty (150 g)
- Ogórek kiszony (60 g)
- Majonez (40 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Cebula (30 g)
- Musztarda (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.