Ziemniaki pod serową pierzynką
Ziemniaki pod serową pierzynką
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plastry i układamy na papier
- Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
- Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski
- Do miski wybijamy jajo i dokładnie mieszamy
- Blachę z ziemniakami wyciągamy z piekarnika, smarujemy ziemniaki serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 7-10 minut (do momentu zbrązowienia sera)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (1600 g)
- Bundz (200 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.