fbpx
Szukaj
open close

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cac487fd1-8629-4bd9-9bcf-7e5342d956fb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Na dnie naczynia żaroodporne wkładamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę cebuli i posypujemy przyprawami, w ten sposób układamy kolejne warstwy, aż do momentu wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być ziemniaki posypane przyprawami)
  • Ziemniaki polewamy bulionem, naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię, temp. piekarnika zwiększamy do 220 st. C i pieczemy ziemniaki jeszcze przez ok. 45-50 minut (do momentu, aż ziemniaki będą dobrze zarumienione)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (750 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Rozmaryn suszony (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Szałwia suszona (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiące ziemniaczki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm (…)

WIĘCEJ >

Purée ziemniaczane z czosnkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do (…)

WIĘCEJ >

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż (…)

WIĘCEJ >

Księżyce ziemniaczane

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki (lub w ósemki w przypadku dużych ziemniaków) (…)

WIĘCEJ >

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) (…)

WIĘCEJ >