Ziemniaczany żółw
Ziemniaczany żółw
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą połówkę nacinamy w dwóch miejscach tworząc łapy
- Oliwkę i ogórka kroimy w plastry
- Z papryki wycinamy pasek
- Na talerzu rozkładamy sałatę
- Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję i przenosimy na sałatę
- Jajo odcedzamy i obieramy ze skorupy
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt żółwia, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Parówka drobiowa (50 g)
- Sałata karbowana (10 g)
- Oliwki czarne (3 g)
- Ogórek długi (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Papryka czerwona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.