Ziemniaczany ptaszek
Ziemniaczany ptaszek
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu)
- Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na ok. 40 minut (kiełbasa powinna być chrupiąca)
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
- Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa i łapek
- Ogórka kroimy w pół plastry
- Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy na jednolite purée i nakładamy na talerz
- Jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Kiełbasa chorizo (85 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Brokuł (20 g)
- Ogórek długi (10 g)
- Oliwki czarne (6 g)
- Marchew (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.