Ziemniaczany kotek
Ziemniaczany kotek
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Ogórka kroimy w plastry
- Oliwkę i pomidorka kroimy na pół
- Z papryki wycinamy kawałek na kształt uśmiechu
- Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Połowę ziemniaków nakładamy na talerz i formujemy koło, a z drugiej połowy formujemy dwie kulki, które lekko spłaszczamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kulki i podsmażamy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż zaczną się rumienić)
- Podsmażone ziemniaki i pozostałe składniki układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Pomidor koktajlowy (10 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Ogórek długi (5 g)
- Oliwki czarne (3 g)
- Papryka czerwona (3 g)
- Szczypiorek (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.