Ziemniaczana sówka

Ziemniaczana sówka
Przygotowanie
Placki ziemniaczane
- Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach do miski i odstawiamy na ok. 5 minut
- Po tym czasie odlewamy i odciskamy nadmiar płynu z ziemniaków
- Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski z ziemniakami
- Dodajemy mąkę z solą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię i wylewamy tłuszcz
- Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcję ciasta i delikatnie rozprowadzamy, tak aby placki były płaskie
- Placki smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
- Usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy i odciskamy nadmiar tłuszczu
Ziemniaczana sówka
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Z ogórka wycinamy kawałki na kształt brwi, a pozostałego ogórka kroimy w plastry i pół plastry
- Z rzodkiewki wycinamy małe trójkąty na kształt nosa, a pozostałą rzodkiewkę kroimy w plastry
- Oliwki kroimy w plastry i paski
- Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Wszystkie składniki układamy na talerzach na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
Placki ziemniaczane
- Ziemniak (500 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cebula (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka orkiszowa (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Ziemniaczana sówka
- Ziemniak (450 g)
- Ogórek długi (120 g)
- Oliwki czarne (18 g)
- Rzodkiewka (15 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.