Ziemniaczana myszka
Ziemniaczana myszka
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo)
- Szczypior kroimy na paski o długości ok. 4 cm
- Z papryki wycinamy trójkąt
- Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Z połowy ziemniaków formujemy dwie kulki, które delikatnie spłaszczamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kulki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (do momentu, aż zaczną się rumienić)
- Jajo odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół
- Na talerzu układamy wszystkie składniki na kształt myszki, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań z ziemniakami.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Jajo przepiórcze (12 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Oliwki czarne (6 g)
- Papryka czerwona (5 g)
- Szczypior (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.