Zebra bananowa
Zebra bananowa
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną
- Dodajemy cukier i jajka
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części
- Do jednej części dodajemy kako
- Wszystkie porcje ciasta formujemy w kulę
- Ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
- Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
- Bierzemy 2 białe kulki ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
- Wkładamy po piekarnika na 15 minut
- W tym czasie przygotowujemy masę bananową
- Z jajek oddzielamy białka od żółtek
- Banany obieramy, wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy żółtka
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną
- Miksujemy blenderem
- Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
- Wyjmujemy z zamrażalnika kulkę białego ciasta
- Bierzemy miskę i tarkę i ścieramy ciasto do miski, wkładamy miskę do lodówki
- Bierzemy drugą miskę i ścieramy czarną kulkę i wkładamy miskę do lodówki
- Nakładamy masę bananową na podpieczony spód
- Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
- Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
- Bierzemy miski z oboma startymi ciastami
- Sypiemy po białku linie raz białą, raz ciemną, to są nasze paski zebry
- Zmniejszamy temperaturę piekarniku do 160 stopni
- Wkładamy ciasto na 30 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
- Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny, aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Masło klarowane ghee (200 g)
- Mąka gryczana (200 g)
- Mąka jaglana (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Jajo białko (62 g)
- Kakao w proszku (30 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
Masa bananowa
- Banan (960 g)
- Mąka ziemniaczana (125 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Sok z cytryny (bio) (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.