Żeberka z ziemniakami
Żeberka z ziemniakami
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Żeberka kroimy w paski (w zależności od tego, jak duże chcemy mieć kawałki) i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę
- Do naczynia żaroodpornego dodajemy tłuszcz, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy
- Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut
- Po tym czasie dolewamy do naczynia wodę (1/5 ilości) i dusimy jeszcze przez ok. 1 godz.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki
- Do naczynia żaroodpornego (po upływie 1 godz.) dodajemy ziemniaki, dolewamy wodę i dusimy jeszcze przez ok. 20-25 minut
- Gotowe danie nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia żeberek.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina żebra (1000 g)
- Woda (625 ml)
- Ziemniak (300 g)
- Cebula (210 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Czosnek (15 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.