Zawijasy cebulowe z makiem
Zawijasy cebulowe z makiem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć – wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem
- Następnie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut (na złoty kolor)
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Cebulę rozkładamy na połowie ciasta i przykrywamy drugą połową ciasta
- Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm, a następnie skręcamy je, tworząc zawijaski
- Gotowe zawijaski układamy na blasze, posypujemy sezamem, makiem oraz przyprawami (solą) i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.
Uwagi
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Cebula (210 g)
- Ciasto francuskie (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sezam biały (5 g)
- Mak – ziarno (5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.