Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w cienkie plastry
- Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy ser pleśniowy oraz ser ricottę i dokładnie mieszamy
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na ziemniakach warstwę dyni, a na dynię nakładamy masę serową, następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania składników
- Wierzch zapiekanki posypujemy żółtym serem oraz orzechami i przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
- Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy zapiekankę jeszcze przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Dynia (300 g)
- Ser żółty (200 g)
- Ser pleśniowy (100 g)
- Ser Ricotta (100 g)
- Orzechy piniowe (100 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.