Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami
Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
- Zieleninę drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Na dnie naczynia układamy warstwę ziemniaków, a na nią warstwę pora i posypujemy serem (żółtym), następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników (ostatnią warstwą powinien być ser)
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy
- Zawartość miski wylewamy do naczynia żaroodpornego
- Wierzch zapiekanki posypujemy serem (parmezanem)
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a ser chrupiący)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Ser żółty (200 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Por (140 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.