Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Boczek kroimy w kostkę
- Kapustę drobno szatkujemy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 8-10 minut
- Dodajemy kapustę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ziemniaki, dolewamy piwo i bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa płynu odparuję)
- Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (500 g)
- Kapusta biała (300 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Cebula biała (200 g)
- Ser żółty (200 g)
- Piwo pełne (100 ml)
- Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
- Masło (30 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.