Zapiekanka z zimowych warzyw
Zapiekanka z zimowych warzyw
Przygotowanie
- Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
- Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być prosto z lodówki)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy
- Warzywa odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski z serem dodajemy tłuszcz, mąkę, zieleninę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy, a następnie rozcieramy mieszankę w palcach, tak aby wyglądem przypominała bułkę tartą i posypujemy nią warzywa
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Marchew (200 g)
- Ziemniak (200 g)
- Pasternak (200 g)
- Majonez (40 g)
- Masło (40 g)
- Ser Parmezan (30 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Estragon (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.