Zapiekanka z pieczarkami i serem

Zapiekanka z pieczarkami i serem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3 minuty
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnię z cebulą
- Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy do miękkości (najpierw pod przykryciem, a później bez przykrycia, aby odparować wodę)
- Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na bagietkę nakładamy równomiernie pieczarki i posypujemy serem, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty (pieczemy do momentu, aż ser się stopi i lekko zarumieni)
- Szczypiorek drobno siekamy
- Zapiekankę polewamy ketchupem i posypujemy szczypiorkiem
- Na zapiekankę możemy dodać więcej, ulubionych składników np. pomidorki koktajlowe lub skwarki boczku
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Ser żółty (80 g)
- Cebula (50 g)
- Bagietka (50 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Ketchup (15 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.