Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Kiełbasę kroimy w plastry
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia)
- Do miski wydrążamy miąższ z dyni, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy usmażoną kiełbasę i mieszamy
- Całość przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
- Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Kiełbasa śląska (450 g)
- Dynia makaronowa (420 g)
- Jajo kurze (408 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Oregano suszone (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.