Zapiekanka z dyni i mięsa
Zapiekanka z dyni i mięsa
Przygotowanie
- Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami
- Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy
- Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa
- Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki
- Por i cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu i dodajemy do masy mięsnej
- Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do masy
- Dodajemy też mąkę kokosową i łyżeczkę czerwonego pieprzu
- Lekko solimy i mieszamy
- Nakładamy farsz do wydrążonej dyni
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Pieczemy 40 min w 180 st. C
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
- Dynia piżmowa (390 g)
- Wieprzowina łopatka (200 g)
- Podgrzybek (świeży) (50 g)
- Por (35 g)
- Cebula (25 g)
- Marchew (20 g)
- Pietruszka korzeń (20 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Mąka kokosowa (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czerwony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.