fbpx
Szukaj
open close

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb470c9f8-ab1b-4ef9-b6a4-02b06136b46d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. 
  • Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski.
  • Na patelni podsmażamy mięso z cebulą i czosnkiem.
  • W misce mieszamy bakłażana z przyprawami.
  • Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory i batata. Dusimy do lekkiego zmięknięcia batatów.
  • W niedużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy bakłażany i przykrywamy je mięsem z warzywami z patelni.
  • Pieczemy 50 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Batat (230 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kurkuma w proszku (4 g)
  • Kmin rzymski (1 g)
  • Estragon suszony (1 g)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Potrawka z bakłażana

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę. Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, (…)

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. (…)

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w (…)

WIĘCEJ >