fbpx
Szukaj
open close

Zapiekanka pasterska z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3879c33a-31b8-4e45-ac73-3885474c477a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka pasterska z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 minut
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Seler kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 tłuszczu (masła)
  • Wrzucamy cebulę, marchew oraz seler i smażymy przez ok. 5 minut
  • Warzywa oprószamy mąką i mieszamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki, stopniowo dolewamy bulion, cały czas mieszając
  • Następnie stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy przez ok. 5 minut, aż zawartość patelni zgęstnieję
  • Dodajemy mięso i mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, dodajemy pozostały tłuszcz oraz śmietanę i tłuczemy na gładką masę, którą następnie nakładamy na mięso
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (900 g)
  • Ziemniak (800 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło klarowane ghee (80 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kremowa zapiekanka z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry (…)

WIĘCEJ >

Kremowa zapiekanka z indykiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni (…)

WIĘCEJ >