Zapiekanka jagnięca z purée
Zapiekanka jagnięca z purée
Przygotowanie
- Boczek kroimy w drobną kostkę
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Por kroimy w plasterki (tylko białą część)
- Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej smażyć partiami)
- Usmażone mięso przenosimy do miski i odstawiamy
- Na patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek oraz por i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Dolewamy wino i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 4-5 minut
- Zawartość patelni przenosimy do rondla, dodajemy mięso, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Następnie ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Zawartość patelni przenosimy do kokilek, na wierzch nakładamy ziemniaki i wkładamy kokilki do piekarnika na ok. 30 minut (jeśli nie mamy kokilek, możemy użyć naczynia żaroodpornego)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina łopatka (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ziemniak (300 g)
- Wino czerwone wytrawne (200 ml)
- Por (140 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.