Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Przygotowanie
- Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku.
- Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.
- Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do tego samego garnka). Odcedzamy.
- W czasie gotowania myjemy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę, wyciskamy czosnek.
- Mieszamy mleko kokosowe z przyprawami i czosnkiem oraz cebulą.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa wymieszane z mięsem, zalewamy sosem.
- Zapiekamy 10-15 minut.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Brokuł (500 g)
- Kalafior (400 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Cebula (105 g)
- Czosnek (10 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Kurkuma w proszku (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.