fbpx
Szukaj
open close

Zapiekane tortille z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c233d66a2-4704-4e70-8019-402fef6e8ffc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekane tortille z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Chili, zieleninę i cebulkę drobno siekamy
  • Mięso odcedzamy i kroimy na małe kawałki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Do miski z serem żółtym dodajemy 1/4 ilości pomidorów, 1/2 ilości chili oraz 1/2 ilości zieleniny i całość dokładnie mieszamy
  • W rondla wsypujemy mąkę, dolewamy odrobinę mleka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Dolewamy pozostałe mleko i podgrzewamy lekko mieszając do momentu, aż zgęstnieję
  • Odlewamy trochę powstałego sosu (do polania tortilli na koniec)
  • Do miski z serem parmezanem dodajemy mięso, pozostałą ilość pomidorów, chili i zieleniny, cebulkę oraz przyprawy (kmin rzymski) i dokładnie mieszamy
  • Na tortillach rozkładamy farsz, zawijamy i układamy w formie brzegiem do dołu
  • Następnie polewamy tortillę pozostałym sosem i posypujemy odłożoną mieszanką sera, pomidora, chili oraz kolendry
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Danie możesz dodatkowo posypać pokrojonym w kostkę awokado i papryką czerwoną lub innymi, ulubionymi warzywami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (600 g)
  • Tortilla (560 g)
  • Mleko kokosowe (425 ml)
  • Kurczak pierś (250 g)
  • Ser żółty (120 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Chili (40 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka kukurydziana (18 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Tortilla kukurydziana

Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Z uzyskanego ciasta (…)

WIĘCEJ >

Omlet paprykowy w tortilli

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (olej), dolewamy ciepłą wodę (wody powinniśmy dolać tak dużo, aby uzyskać niezbyt rzadką konsystencję) (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy (…)

WIĘCEJ >

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Nadzienie Kurczaka kroimy w paseczki Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka Zasmażamy 2 min (…)

WIĘCEJ >