Zapiekane śliwki

Zapiekane śliwki
Przygotowanie
- Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Do rondla wlewamy wodę, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
- Dodajemy śliwki i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
- Po tym czasie wyciągamy śliwki z rondla przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Białka z solą ubijamy na sztywną pianę
- Pianę równomiernie rozkładamy na śliwkach (np. za pomocą łyżki) i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze śliwkami.
Autor
Lista składników
- Śliwka (świeża) (1000 g)
- Woda (100 ml)
- Jajo białko (90 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Masło (10 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.