Zapiekane nachos z warzywami i serem
Zapiekane nachos z warzywami i serem
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy pomidory i fasolę, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 10 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Chipsy wsypujemy do naczynia żaroodpornego, na wierzch nakładamy sos i posypujemy serem
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
- Po tym czasie nakładamy nachos na talerze, posypujemy zieleniną i podajemy ze śmietaną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Chipsy kukurydziane (bio) (200 g)
- Ser żółty (200 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (105 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
- Jalapeño (60 g)
- Oliwki czarne (48 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.