Zapiekana cukinia z serem i oliwkami
Zapiekana cukinia z serem i oliwkami
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
- Ser kroimy w większą kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy cukinię, dodajemy przyprawy i smażymy z każdej strony przez ok. 5-6 minut (do zarumienienia)
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier rozkładamy plastry cukinii
- Na każdy plaster cukinii kładziemy kostkę sera, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, a na każdy plaster cukinii kładziemy oliwkę i spinamy wykałaczką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z cukinią.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (400 g)
- Ser żółty (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.