Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem
Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem
Przygotowanie
- Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłego kotleta
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kotleta i smażymy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż nie będzie surowy i zmieni kolor na brązowy)
- Oliwkę kroimy w plastry
- Pomidorka kroimy na pół
- Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki
- Ziemniaka odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję, nakładamy na talerz i formujemy okrąg
- Kotleta ściągamy z patelni, kroimy na pół i przenosimy na talerz
- Ziemniaki dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt zajączka, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (75 g)
- Wieprzowina mięso mielone (50 g)
- Pomidor koktajlowy (10 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Papryka czerwona (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Koper (świeży) (1 g)
- Oliwki czarne (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.