Wykwintny kurczak a l’orange
Wykwintny kurczak a l’orange
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i robimy kilka głębokich nacięć w udkach
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy przyprawy (kmin i imbir) i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (smażymy do momentu, aż mięso zrobi się złote)
- Dolewamy sok z pomarańczy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut
- Po tym czasie obracamy mięso na drugą stronę i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną oraz orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1280 g)
- Cebula (105 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Imbir w proszku (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.