Wstążki z piersią z kurczaka
Wstążki z piersią z kurczaka
Przygotowanie
- Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż zwiędnie), a następnie odcedzamy
- Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy tłuszcz (olej), wybijamy jaja i wyrabiamy na gładkie ciasto
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
- Do jednej części dodajemy wcześniej ugotowany szpinak i zagniatamy
- Z obu połówek ciasta formujemy kule, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut
- Mięso przyprawiamy z każdej strony przyprawami
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut z każdej strony
- Następnie ściągamy mięso z patelni, owijamy w folię spożywczą i odkładamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
- Obie połówki ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski o grubości ok. 0,5 cm
- Gotowy makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-9 minut (do momentu, aż będzie jędrny), a następnie odcedzamy
- Mięso odwijamy z foli i kroimy w plastry
- Na talerze nakładamy makaron, na wierzch kładziemy mięso i całość polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Wino czerwone wytrawne (300 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Cebula (30 g)
- Czosnek (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.