fbpx
Szukaj
open close

Wołowina z ziemniakami i marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cec0e995e-220e-404d-ae0e-07357e385b61
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina z ziemniakami i marchewką

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Marchewki obieramy i kroimy na 5-6 części
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Podsmażone mięso przenosimy do garnka
  • Na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Podsmażoną cebulę przenosimy do garnka z mięsem
  • Garnek zalewamy wodą, tak aby pokryć zawartość, wstawiamy na średni ogień i dusimy przez ok. 2 godz.
  • Po tym czasie dodajemy marchewki, ziemniaki oraz ocet i mieszamy
  • Czosnek obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do garnka
  • Do garnka dodajemy groszek oraz przyprawy i całość dusimy jeszcze przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przygotowania innych dań z użyciem mięsa wołowego.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cebula (315 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Marchew (270 g)
  • Groszek zielony (140 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Wołowina duszona z warzywami

Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Brokuł dzielimy na różyczki Fasolkę i brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej (…)

WIĘCEJ >

Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę (…)

WIĘCEJ >

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez (…)

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca wołowina

Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do (…)

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy (…)

WIĘCEJ >