fbpx
Szukaj
open close

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c47018f4e-2f00-4a8a-aac8-c2b864a22f54
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

Przygotowanie

Wołowina w sosie cebulowym

  • Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia)
  • Dodajemy tłuszcz (masło) i podgrzewamy do rozpuszczenia
  • Dodajemy cebulę wraz z sokiem i dusimy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż cebula zrobi się ciemniejsza)
  • Dolewamy wodę (tak aby zakryć mięso), dodajemy przyprawy i całość dusimy przez ok. 1-1,5 godz.

Ryż z warzywami

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części, a następnie gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 10-20 minut (do miękkości)
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy odcedzoną fasolkę, odsączony groszek z kukurydzą oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż, całość ponownie dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem wołowiny.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Wołowina w sosie cebulowym

  • Wołowina ligawa (640 g)
  • Cebula (420 g)
  • Woda (250 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Ryż z warzywami

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Kukurydza – kolba (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Papryka z wołowiną i mozzarellą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona (…)

WIĘCEJ >

Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę (…)

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca wołowina

Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do (…)

WIĘCEJ >

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez (…)

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy (…)

WIĘCEJ >