fbpx
Szukaj
open close

Wołowina po burgundzku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfd221b17-8871-484f-b4cb-9bb2c686dbfd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina po burgundzku

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki
  • Następnie mięso posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i mąką
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (2/3 ilości)
  • Wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej strony przez kilka minut (w razie potrzeby smażymy mięso partiami)
  • Marchewki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy na patelnię
  • Na patelnię dodajemy przyprawy (liść laurowy), dolewamy wino i bulion, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. na małym ogniu
  • Szalotki obieramy
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy szalotki z pieczarkami i podsmażamy przez ok. 3-5 minut, a następnie przenosimy do miski
  • Na tą samą patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Na patelnię z mięsem dodajemy szalotki z pieczarkami i boczek, mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 30 minut
  • Z gotowej potrawy usuwamy przyprawy (liść laurowy) i posypujemy posiekaną, świeżą zieleniną
  • Danie możemy podawać z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub klusek

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wołowiną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (300 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (250 ml)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Curry z wołowiną i dynią

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy Mięso kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczna wołowina po azjatycku

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Kociołek z wołowiną i warzywami

Ziemniaki obieramy i kroimy na pół Marchew obieramy i kroimy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki Seler kroimy (…)

WIĘCEJ >

Lasagne z wołowiną i pesto

Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i drobno siekamy W rondlu podgrzewamy 3/5 ilości tłuszczu (…)

WIĘCEJ >

Wołowina duszona z warzywami

Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Brokuł dzielimy na różyczki Fasolkę i brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej (…)

WIĘCEJ >