Wołowina curry z ryżem
Wołowina curry z ryżem
Przygotowanie
- Cukinię kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w ćwiartki
- Mięso kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cukinię oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Zawartość patelni przenosimy do miski
- Na patelnię dokładamy tłuszcz, wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
- Dodajemy przyprawy, dolewamy wino i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy zawartość miski, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości wszystkich składników)
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Danie możesz opcjonalnie posypać papryczką chili i zieleniną np. natką pietruszki.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (600 g)
- Pieczarka (świeża) (250 g)
- Cukinia zielona (250 g)
- Ryż basmati (250 g)
- Wino białe półwytrawne (50 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Curry w proszku (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.