Wołowina azjatycka
Wołowina azjatycka
Przygotowanie
- Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Marchewkę i cukinię kroimy na 'makaron’ przy pomocy krajalnicy spiralnej, obieraczki do makaronu warzywnego lub zwykłej obieraczki (makaron wtedy przypomina tagiatelle).
- Na patelnie wrzucamy masło. Dodajemy 'makaron’ z odrobiną soli i smażymy. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową.
- Układamy jeden obok drugiego kawałki mięsa. Grillujemy je jak steki ok. 2-3 minuty z każdej strony.
- Po usmażeniu odstawiamy mięso na kilka minut, aby 'odpoczęło’ i podajemy z podsmażonym warzywnym makaronem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Jeśli ta potrawa przypadła Ci do gustu, możesz zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia wołowiny w równie smaczny sposób – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Mięso
- Wołowina udziec (500 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Marchew (45 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
Marynata
- Kolendra (świeża) (40 g)
- Pasta curry czerwona (12 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Pasta z tamaryndowca (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.