Wiosenne sajgonki z tofu i kiełkami soi
Wiosenne sajgonki z tofu i kiełkami soi
Przygotowanie
Sajgonki
- Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez ok. 30 minut
- Po tym czasie grzyby odsączamy i kroimy na plasterki (wodę zachowujemy)
- Kiełki soi dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Tofu płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w słupki
- Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cebulę obieramy i drobno siekamy wraz ze szczypiorkiem
- Makaron zanurzamy na ok. 30 sek. we wrzącej wodzie, odsączamy i drobno kroimy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy tofu, grzyby oraz odrobinę wody, w której się moczyły i smażymy przez ok. 5 minut
- Zawartość patelni przenosimy do miski, dodajemy marchewkę, kiełki soi, makaron oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Każdy płat papieru zanurzamy w gorącej wodzie na ok. 30 sek., aby zmiękł, a następnie na środek nakładamy odrobinę farszu i dwa przeciwległe brzegi wywijamy na farsz
- Następnie zaczynając od jednego z pozostałych brzegów, papier z farszem rolujemy
- Gotowe sajgonki układamy na talerzu i podajemy z sosem
Sos
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 sajgonki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sajgonek.
Autor
Lista składników
Sajgonki
- Papier ryżowy (180 g)
- Tofu naturalne (150 g)
- Cebula dymka (120 g)
- Kiełki soi (80 g)
- Marchew (45 g)
- Makaron ryżowy (30 g)
- Suszone grzyby Mun (10 g)
- Olej z makadamia ekologiczny (10 ml)
- Woda (10 ml)
- Kolendra (świeża) (3 g)
Sos
- Woda (60 ml)
- Sos ostrygowy (30 g)
- Sos sojowy (30 g)
- Pasta paprykowa ostra (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.