Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym
Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym
Przygotowanie
- Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne
- Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem
- Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu
- Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety
Sorbety:
- Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry
- Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz.
- Wyjmujemy owoce z zamrażarki odstawiamy na stole na 20 min
- Sprawdzamy nożykiem, czy da się go wbić w zamrożone owoce, jeśli jest problem, to czekamy jeszcze z 10 min
- Owoce wkładamy osobno w dwa naczynia w których będziemy blendować
- Na każde owoce wyciskamy po ¼ cytryny
- Blendujemy na gładką masę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Gruszki
- Gruszka (130 g)
- Wino czerwone wytrawne (50 ml)
- Goździk (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Sorbety
- Gruszka (130 g)
- Banan (120 g)
- Cytryna (20 g)
Polewa
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.