Wieprzowina z miodem i pieprzem
Wieprzowina z miodem i pieprzem
Przygotowanie
- Mięso zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godz. (mięso powinno być twarde, ale nie zamarznięte)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Kładziemy połowę mięsa i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (do momentu, aż się zarumieni), a następnie przenosimy mięso do miski
- Na patelnię dolewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Kładziemy drugą połowę mięsa i postępujemy z nią tak samo jak z pierwszą
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Cebulę kroimy w plasterki
- Na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy czosnek z imbirem oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy miód i przyprawy (pieprz), dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż mięso będzie gorące
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Opcjonalnie możesz dodać brokuły lub inne, ulubione warzywa.
Danie możesz podawać z dodatkiem ryżu.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina szynka (surowa) (500 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Miód lipowy (72 g)
- Bulion mięsny (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (10 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.