Wieprzowina po marokańsku
Wieprzowina po marokańsku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy przyprawy (kmin, paprykę i pieprz) i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając
- Dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i ponownie całość dokładnie mieszamy
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Danie możemy podawać z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina łopatka (500 g)
- Szpinak (300 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Orzechy piniowe (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.