Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną
Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!)
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
- Wrzucamy mięso
- Zasmażamy 3 minuty
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy grzyby
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy wodę od namoczonych grzybów
- Dodajemy bulion
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy liścia i ziele angielskie
- Dodajemy majeranek
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy godzinę na małym ogniu
- Co jakiś czas trzeba zajrzeć, zamieszać, jeśli odparowało za dużo płynu, dolać trochę wody
- Gdy mięso będzie miękkie, wyłączamy ogień
- W czasie gdy nasza potrawa się gotuje, przygotowujemy kaszę
- Kasze płuczemy w zimnej wodzie
- Wrzucamy do 0,5 l wrzącej lekko osolonej wody
- Gotujemy około 10 minuty (zależy, kto jaką twardą kaszę lubi)
- Kasze odcedzamy na sicie i nakładamy na talerze
- W środku kaszy robimy dołek i tam nakładamy naszą wieprzowinę w grzybach
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (250 ml)
- Wieprzowina łopatka (150 g)
- Kasza gryczana niepalona (50 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Borowik suszony (10 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Majeranek (świeży) (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.