Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Przygotowanie
Spód:
- Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować
- Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło
- Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut
- Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy
- Miksujemy blenderem na gładką masę
- Dodajemy wiórki kokosowe
- Mieszamy
- Bierzemy foremkę do mazurka (my użyliśmy foremki pod tartę)
- Rozkładamy równo masę i wkładamy do zamrażarki na 15 minut
Krem:
- Daktyle wsypać do szklanki/kubka i zalać wrzątkiem do ¾ wysokości
- Przykryć talerzykiem, odczekać 5 minut
- Odlać wodę i daktyle położyć na sicie
- Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki
- Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i odcedzone daktyle
- Zmiksować blenderem na gładką masę
- Wyjmujemy z zamrażarki ciasto
- Nakładamy krem
- Dekorujemy migdałami
- Wkładamy lodówki na minimum 8 godzin
Autor
Lista składników
Spód
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Woda (100 ml)
- Daktyl (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
Mus czekoladowy
- Jabłko (360 g)
- Banan (240 g)
- Daktyl (45 g)
- Migdał (30 g)
- Kakao w proszku (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.