Wiejski chleb z kminkiem
Wiejski chleb z kminkiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, dodajemy przyprawy (kminek) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy tłuszcz i łączymy składniki palcami, aby utworzyło się grudkowate ciasto
- Pośrodku ciasta tworzymy zagłębienie
- Z białka ubijamy pianę, dolewamy maślankę i szybko mieszamy, po czym wlewamy do suchych składników, cały czas mieszając drewnianą łyżką
- Następnie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i formujemy bochenek (nie zagniatamy, ponieważ chleb stanie się twardy)
- Ciasto wykładamy do formy i nożem z ząbkami robimy na wierzchu nacięcia
- Chleb wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (500 g)
- Maślanka (200 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Jajo białko (30 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Kminek mielony (6 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.