Wiejska grochówka
Wiejska grochówka
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Do rondla wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do miękkości grochu)
- Po tym czasie wyciągamy z zupy boczek i odkładamy, zieleninę i przyprawy (liść laurowy) wyrzucamy, a zupę przelewamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Zupę przelewamy do czystego rondla i stawiamy na mały ogień
- Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Groch – ziarno (200 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Tymianek (świeży) (8 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.