Wegetariański rosół
Wegetariański rosół
Przygotowanie
- Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka
- Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona
- Opalone cebule dodajemy do warzyw w garnku, do tego dodajemy łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli
- Wlewamy 2,5 litra zimnej wody, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje
- Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy gaz i gotujemy na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny
- Wywar powinien jedynie „mrugać”, a garnek musi być przez cały czas przykryty
- Ugotowany rosół przecedzamy przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy
- Na koniec warzywa bardzo dokładnie wyciskamy tak, aby oddały wszystkie soki do garnka – to w nich jest najcenniejszy smak
- Tak przygotowany rosół można doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu, podawać tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub po prostu pić z dużego kubka
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Jeśli nie mamy kuchenki gazowej – możemy położyć cebulę na blachę piekarnika (postawionej na najwyższej półce) i opalać przez ok. 15 minut lub do momentu, aż zacznie ciemnieć.
Autor
Lista składników
- Woda (2500 ml)
- Cebula (210 g)
- Marchew (180 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Seler korzeń (160 g)
- Por (70 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Czosnek (10 g)
- Imbir korzeń (3 g)
- Lubczyk (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Goździk (1 g)
- Kurkuma w proszku (1 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.