Wegetariańska musaka
Wegetariańska musaka
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w plastry
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier układamy plastry bakłażana, skrapiamy tłuszczem (oliwą) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po ok. 15 minutach obracamy plastry bakłażana na drugą stronę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (zioła prowansalskie) i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy, a następnie ściągamy patelnię z ognia
- Cały czas mieszając dolewamy mleko i kładziemy patelnię z powrotem na ogień
- Dodajemy połowę sera, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry bakłażana, wylewamy warstwę sosu pomidorowego, układamy następną warstwę bakłażana i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania składników
- Następnie polewamy musakę sosem serowym i posypujemy pozostałym serem
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
- Po tym czasie wyciągamy z piekarnika musakę i odkładamy do ostygnięcia na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z bakłażanem.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (500 ml)
- Bakłażan (480 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula (105 g)
- Masło (50 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (5 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.