Wątróbka z kurkami
Wątróbka z kurkami
Przygotowanie
- Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego.
- Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli.
- Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
- Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut.
- Następnie dodajemy uduszone wcześniej cebulkę i kurki.
- Dodajemy sól i tymianek oraz zalewamy całość bulionem, dusimy jeszcze przez kilkanaście minut do miękkości.
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wątróbki.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (250 ml)
- Kurka – pieprznik jadalny (świeża) (200 g)
- Kurczak wątróbka (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Tymianek (świeży) (15 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.