Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki
- Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2 min
- Przekładamy na talerz
- Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 3-4 min
- Dodajemy pomarańcze, lekko solimy, pieprzymy
- Podsmażamy minutę
- Dodajemy podsmażoną wcześniej wątrobę i majeranek
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 min
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
Powyżej znajdziesz inne przepisy na przyrządzenie wątróbki w smaczny i prosty sposób. Możesz stworzyć własną książkę kucharską, oznaczając dany przepis serduszkiem.
Autor
Lista składników
- Pomarańcza (240 g)
- Wieprzowina wątroba (200 g)
- Cebula (50 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.