Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami
Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i ugotować
- W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę
- Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce
- Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
- Rozgrzać tłuszcz na patelni
- Wątróbkę delikatnie położyć na patelni i przykryć pokrywką
- Zmniejszyć płomień i po około 4 minutach podnieść pokrywkę i przewrócić wątróbki na drugą stronę
- Dodać pokrojoną cebulę i jabłka
- Dodać majeranek
- Podsmażać około 5 min
- Wlać ¼ szklanki zimnej wody i przykryć pokrywką
- Dusić 10 min
- Posolić, popieprzyć
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Należy pamiętać o tym, aby doprawić wątróbkę na sam koniec – tuż przed podaniem. Jeśli doprawi się wątróbkę za wcześnie – stanie się ona twarda.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Kaczka wątróbka (300 g)
- Jabłko (180 g)
- Cebula (105 g)
- Woda (50 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.