Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Przygotowanie
- Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę.
- Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje.
- Pod sam koniec smażenia dorzucamy posiekany drobno czosnek i pocięte zioła.
- Na końcu solimy dodajemy sporą szczyptę pieprzu.
- Opcjonalnie przed podaniem polewamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule pt. „Wątróbka to multiwitamina.”
Uwagi
Wątróbkę soli się pod koniec smażenia – w innym razie może być twarda. Zioła, by nie straciły aromatu, również należy dodać na kilka chwil przed podaniem.
Autor
Lista składników
- Indyk wątróbka (510 g)
- Cebula (105 g)
- Oregano (świeże) (24 g)
- Tymianek (świeży) (24 g)
- Czosnek (15 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.